Klanten beoordelen ons met een 8,1

Gemeente Groningen ondersteunt wederom door Corona getroffen culturele instellingen

Dit bericht is afkomstig van de gemeente Groningen

De impact van de coronacrisis op de Groningse cultuursector blijft helaas groot. Het college van B&W vindt het belangrijk de culturele instellingen te ondersteunen in deze moeilijke tijd. Zij spelen namelijk een essentiële rol in onze gemeente voor zowel inwoners als bezoekers.

Van het Rijk heeft de gemeente 3,6 miljoen euro ontvangen voor de culturele sector, voor de eerste helft van 2021. Het college stelt voor dit geld in te zetten voor verschillende doelgroepen binnen de cultuursector.

Steunpakket

Wethouder Cultuur Paul de Rook: “Ik vind het belangrijk dat we onze culturele instellingen, en de mensen die daar werken, nu ondersteunen. Dat doen we onder andere door dit Steunpakket. De culturele sector is van groot belang voor onze gemeente. Ook voor de lokale economie. Dat moet behouden blijven. Dit steunpakket draagt daaraan bij.”

Het voorgestelde pakket biedt steun aan:

Regionale culturele instellingen

Groningse culturele instellingen met een regionaal bereik lijden schade door de sluiting en spelen tegelijkertijd belangrijke rol in onze culturele infrastructuur. Het gaat hierbij om SPOT, Forum Groningen, het Groninger Museum, Vera en Simplon. Deze instellingen zijn erg afhankelijk van publieksinkomsten, entree en horeca, die weg zijn gevallen door sluiting. Het college stelt voor hen te ondersteunen met een totaalbedrag van 2,4 miljoen euro.

Lokale culturele instellingen

In de cultuurnota is vastgelegd dat de gemeente 34 instellingen meerjarig ondersteunt. Veel van deze instellingen, zoals het CBK, Vrijdag en het Noordpool Orkest en de Culturele Raad Haren zijn lokaal actief en kunnen geen aanspraak maken op landelijke en/of provinciale ondersteuning. Het college wil de instellingen helpen door een tijdelijke subsidieregeling in te stellen.

Ook instellingen die in de vorige cultuurnota (2017-2020) nog wel gesubsidieerd werden, maar nu niet meer, kunnen aanspraak maken op de regeling. Het gaat om bijvoorbeeld het Luthers Bach Ensemble, ZuHause, Swingin’Groningen.  Voor de lokale culturele instellingen is 250.000 euro beschikbaar.

Opdrachten creatieve makers en zzp’ers

De cultuursector bestaat voor ongeveer 60 procent uit zzp’ers, zowel makers (kunstenaars, acteurs, schrijvers) als ondersteunende functies (techniek, marketing, vervoer, decor). Ondanks dat ZZP’ers aanspraak kunnen maken op de TOZO biedt dat voor velen niet genoeg ondersteuning. Het college wil hen ondersteunen en ondernemerschap stimuleren. Het gemeentebestuur wil specifiek voor deze groep tijdelijke opdrachten verstrekken voor kunst in de openbare ruimte, denk aan muurschilderingen, street-art en poëzie. De uitvoerende partij is het CBK, dat hierbij andere partijen en zelfstandige kunstenaars kan inschakelen. Daarnaast wil het college het makkelijker maken in de gemeentelijke organisatie creatieve zzp’ers in te huren. In totaal is er 300.000 euro beschikbaar voor bovenstaande.

Amateurkunst

Onze gemeente kent een levendige en diverse amateurkunstsector. Door de coronamaatregelen is deze grotendeels stil komen te liggen als het gaat om repetities en uitvoeringen. De bestaande subsidies voor de amateurkunst zijn niet voldoende om de schade op te vangen. Het gemeentebestuur wil 200.000 euro beschikbaar stellen om de amateurkunst te ondersteunen.

Noodfonds Culturele Ondernemers

De malaise in de culturele sector treft ook culturele ondernemers hard, juist omdat ze normaal gesproken hun inkomsten volledig uit de markt halen. Voor cruciale culturele ondernemers wil het gemeentebestuur een noodfonds in het leven roepen van 710.000 euro. Het fonds bestaat uit leningen en subsidies en hier is een aantal voorwaarden aan verbonden, die het college verder uit gaat werken.

In juli 2020 stelde de gemeente Groningen ook al 1,65 miljoen beschikbaar voor de culturele sector. Naast financiële regelingen heeft de gemeente per maart ook al andere maatregelen getroffen om het leed wat te verzachten. Zo zijn prestatie-eisen voor het ontvangen van subsidies versoepeld en sommige subsidies eerder uitbetaald. Het voorstel van het gemeentebestuur dat nu voorligt komt in maart in de raad. Voor verschillende onderdelen worden nog nadere regels uitgewerkt.

Bron: https://gemeente.groningen.nl/actueel/nieuws/gemeente-groningen-ondersteunt-wederom-door-corona-getroffen-culturele-instellingen

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van alle ontwikkelingen in het culturele veld? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

    Ik ga akkoord met de opslag en verwerking van mijn e-mailadres.