Klanten beoordelen ons met een 8,1
Waarin kunnen we jou adviseren?

Advies tijdens corona

Advies tijdens corona

Ben jij dirigent, regisseur, docent of bestuurslid? We bieden informatie over maatregelen en subsidies en geven tips over repetities in tijden van corona. Deze pagina wordt doorlopend aangevuld en bijgewerkt.

Vragen?

Heb je vragen over deze informatie op deze pagina? Neem gerust contact op.

Regelingen

Gemeente Groningen

Gemeente Groningen ondersteunt wederom de door corona getroffen cultuursector via twee steunmaatregelingen: de Plusregeling en een eenmalige subsidie in verband met coronamaatregelen.

Gemeente Het Hogeland

Gemeente Het Hogeland geeft tijdelijke financiële ondersteuning aan culturele organisaties en amateurkunstverenigingen. Dit is een speciale regeling om tekorten op de exploitatiekosten op te vangen. Ook heeft de gemeente een subsidieregeling voor de versterking van de cultuursector na corona.

Gemeente Westerkwartier

Gemeente Westerkwartier ondersteunt de door corona getroffen cultuursector door de subsidieregeling: tegemoetkoming culturele instelling en vrijwilligersorganisaties jeugd.

Provincie Groningen

Zelfstandigen uit de culturele sector in Groningen kunnen zich nu ook met financiële steun van de provincie laten bijscholen door subsidie aan te vragen voor coaching, scholing of een cursus om mee te kunnen met de ontwikkelingen in de cultuursector.

Rijksoverheid

Het kabinet biedt extra geld voor cultuurparticipatie in een nieuw steunpakket voor sociaal en mentaal welzijn en leefstijl. Met name goed lopende lokale initiatieven voor intensivering welzijn jeugd, kwetsbare groepen en een gezonde leefstijl kunnen extra ondersteund worden vanuit dit steunpakket. Hiervoor wordt de komende tijd 200 miljoen vrijgemaakt.

Fonds voor Cultuurparticipatie

Ben jij als zzp’er werkzaam in cultuurparticipatie en/of –educatie, beoefen je een ambacht of werk je met erfgoedvrijwilligers? Dan is de impulsregeling zzp’ers en erfgoedvrijwilligers van het Fonds voor Cultuurparticipatie misschien wel iets voor jou.

Fonds Podiumkunsten

Met de tijdelijke regeling 2P Covid-19: een podium voor lokale makers biedt het Fonds Podiumkunsten meer ruimte aan samenwerkingen van podia en festivals met lokale makers.

LKCA

Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) geeft actuele informatie over wat er wel en niet mag voor cultuurparticipatie. Deze informatie is bedoeld voor alle kunstbeoefenaars (toneelspelers, dansers en acteurs), hun professionals (dirigenten, regisseurs, choreografen) en bestuursleden van verenigingen. 

Daarnaast heeft LKCA een corona-toolkit ontwikkeld met daarin verschillende handige handleidingen en tips. Bijvoorbeeld hoe je Instagram en Youtube goed inzet, maar ook hoe je jongeren bereikt en online een ALV organiseert. Voor de podiumkunstkoepels is een uitgebreid overzicht van fondsen en subsidies ontwikkeld, zowel landelijk als provinciaal. Dit overzicht is voor iedereen beschikbaar en wordt regelmatig bijgewerkt.

KNMO

De koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie is de landelijke muziekkoepel voor instrumentale
amateurmuziek. Zij zorgen onder andere voor protocollen voor de harmonieverenigingen, fanfares en brassbands.

Koornetwerk Nederland

Koornetwerk Nederland is de landelijke vereniging van alle korenbonden. Lees hier het laatste nieuws en de protocollen voor koren.

Financiële ondersteuning

Diverse fondsen, waaronder het Prins Bernhard Cultuurfonds, hebben ruimere voorwaarden gesteld in verband met corona. Dus heb je mooie plannen? Fondsen helpen je graag verder. Vergeet niet om advies te vragen aan de medewerkers van het KultuurLoket. Wij denken graag (gratis) met je mee.

In januari gaat het Nationaal Podiumplan voor jazz- en wereldmuziekmuzikanten van start waarbij 150.000 euro valt te verdelen voor musici uit de jazz- en wereldmuzieksector.

Kunsten ’92 is de Nederlandse vereniging voor kunst, cultuur en erfgoed en komt op voor de belangen van de creatieve sector. Lees hier hun laatste nieuws

Informatie

Eerste Hulp bij Ventilatie

Naast de ‘anderhalvemeter’ is goede ventilatie essentieel voor het tegengaan van de verspreiding van COVID-19. Maar wat is ‘goede ventilatie’? Maak op eerstehulpbijventilatie.nl eenvoudig een risicotaxatie met betrekking tot het aantal bezoekers.

Werktuig PPO

Professionals in de culturele en creatieve sector kunnen een aanvraag doen bij het Programma Permanente Professionele Ontwikkeling, ook wel Werktuig PPO genoemd. Werktuig PPO stimuleert de professionele ontwikkeling en de loopbaankansen van werkenden en van werkzoekenden in de sector.

Hoe regel je een (live) videostreaming

Van grote theaterproducenten tot kleine zelfstandige makers en van festivals tot intieme solo’s. Er wordt volop geëxperimenteerd met het online aanbieden van artistiek materiaal. Er zijn veel platforms waarop je als cultuurmaker kunt streamen en de mogelijkheden ervan zijn niet altijd duidelijk. DEN biedt je een inzicht en overzicht!

Digitale verdienmodellen

Digitaal lesgeven

ZOOM

Je kent vast Zoom al. We hebben een paar handige tips voor je op een rij gezet: werken met geluid, Zoom gebruiken als deelnemer, Zoom gebruiken als docent of dirigent, werken met Zoom tijdens een repetitie. Meer informatie over ZOOM

Zingen via Audacity

Met Audacity kunnen koorleden vooraf iets inzingen en naar de dirigent opsturen. Via dit programma kan je alle stemmen onder elkaar zetten en afspelen alsof ze met elkaar zingen.

Facebook/YouTube

Hierbij is het mogelijk om een live uitzinding te organiseren (streaming). Benodigd voor YouTube: een geverifieerd YouTube account. LET OP! Iedereen kan met de link YouTube zien.

Benodigd voor Facebook: aparte groep op Facebook. Zorg ervoor dat alleen leden de inhoud kunnen zien. Facebook is alleen voor degene die in de groep zitten.

Voor koren

Op 17 september 2020 hebben stichting Koorplein Noord Nederland en KultuurLoket (destijds VRIJDAG Advies) een koordirigentencafé georganiseerd. Lees hier de tips die uitgewisseld zijn.

Koordirigente Liesbeth van Hoffen (tevens projectleider van de ZingZing) heeft tips voor je opgeschreven tijdens een webinar van KNZV Limburg op 17 mei 2020 en van het Vocal Leadership Webinar op 30 maart 2020.

Op de site van de Dirigentenwerkplaats Utrecht vind je volop tips om jouw online repetities inspirerend en afwisselend te houden.

Interessante Facebookpagina’s:

Voor theater en dans

Docenten van VRIJDAG Theater geven tips voor theater- en danslessen.