Amateurtoneel organiseren in de gemeente Groningen: hoe werkt dat? Ga mee op Verkenning van Het Team, deze middag gaan ze in gesprek met Alinda Hegger en Jack Nieborg.
Een Verkenning is een gespreksmiddag waarbij allerlei betrokkenen uit het theaterlandschap kunnen aanschuiven. De Verkenning is bedoeld om uit te zoeken wat er speelt in het theaterlandschap en waar behoefte aan is. Iedereen wordt uitgenodigd om gespreksonderwerpen aan te dragen of vragen te stellen. Een Verkenning is bedoeld om kennis en kunde te delen, netwerken uit te wisselen en inhoudelijke gesprekken met elkaar te voeren. Tijdens het Cultuurfeest Groningen onderzoeken we samen met de deelnemers wat het theaterecosysteem van Groningen waardevol maakt, wat het nodig heeft en waar we elkaar kunnen opzoeken en vinden.
Tijdens deze derde Verkenning spreekt Het Team samen Alinda Hegger en Jack Nieborg met aanwezigen over de kunst van het amateurtoneel: wat heeft de theaterwereld in Groningen nodig om succesvol mensen aan het spelen te krijgen en te houden?
De Verkenning wordt georganiseerd door Het Team, een groep jonge theaterprofessionals die hun krachten bundelen om verschillende theater evenementen te organiseren. Ze werken vanuit de overtuiging dat een sterk theaterlandschap gebaat is bij meer verbinding.
Jack Nieborg volgde zijn regieopleiding aan De Theaterschool in Amsterdam. Met zijn afstudeervoorstelling won hij in Duitsland de eerste prijs op het bekende internationale theaterfestival van Erlangen. Na zijn opleiding in Amsterdam was hij een aantal jaren als regisseur verbonden aan de Vakgroep Theaterwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Naast het regisseren van diverse projecten en gezelschappen vertaalt hij jaarlijks een stuk van William Shakespeare voor het Shakespearetheater in Diever, waarvan hij sinds 2000 artistiek leider is. Zijn Shakespeare voorstellingen worden jaarlijks door meer dan 25.000 bezoekers bezocht.
Alinda Hegger, een gepassioneerde amateurtheaterliefhebber, begon haar podiumreis in 1983 bij ‘t Ontluikend Bloempje in Bunne. Na het voltooien van de opleiding Theaterregie bij KultuurLoket heeft ze de afgelopen tien jaar met toewijding de jaarlijkse voorstelling van ‘t Ontluikend Bloempje geregisseerd, voornamelijk gericht op kluchten. Daarnaast nam ze het initiatief om in eigen beheer ‘Kale Bomen Ruisen Niet’ van Magne van den Berg te regisseren, dat tussen ’21 en ’23 in tuinen en huiskamers werd opgevoerd. Momenteel leidt Alinda het toneelstuk ‘8 Vrouwen’ van Robert Thomas bij toneelvereniging E POI in Vries, waarbij de betoverende muziek van Edith Piaf een prominente rol speelt. Daarnaast ondersteunt ze met raamregie de toneelvereniging van Langelo, een vereniging voor dorpstoneel.