Klanten beoordelen ons met een 8,1

Van Eigen Bodem op Noorderzon

22 augustus - 17:00 tot 1 september - 17:45
Laden Evenementen

‘Van Eigen Bodem’ is dit jaar onderdeel van het Noorderzon Performing Arts Festival. Elke dag geniet je op Podium de Raaf of Podium Callisto drie kwartier lang van lokaal talent uit de buurt. Geniet van een mix van met muziek, dans, theater en poëzie van regionale podiumkunstenaars. Ervaar de kunst en cultuur van Groningen van dichtbij en steun onze lokale podiumkunstenaars. Van Eigen Bodem wordt mede mogelijk gemaakt door VRIJDAG in de Buurt, POPgroningen, Open Studio en KultuurLoket. 

 

 

Programma

Groningen Vocal Eploration Choir & Wijkkoor Eusterpaark / 22 augustus om 17.00 tot 17.45 uur / Podium de Raaf
Sinds 2017 organiseert muziekwetenschapper Chris Tonelli tweemaandelijks bijeenkomsten voor vocale improvisatie en exploratie in Groningen. Het Groningen Vocal Exploration Choir is de performancetak van deze bijeenkomsten. Het koor wisselt vrije, gestructureerde en gedirigeerde koorimprovisaties af met volledig gecomponeerde werken. Op Noorderzon delen ze hun geïmproviseerde vocale klankscapes en nodigen ze het publiek uit om mee te doen! 

 

Performance van Groninger Wijkdichters / 23 augustus om 17.00 tot 17.45 uur / Podium de Raaf
Drie wijkdichters van Groningen zullen voordragen uit hun werk. Willemijn van de Walle is schrijver, theatermaker en wijkdichter van de Korrewegwijk/De Hoogte. Ze bespiegelt de wereld middels actuele en persoonlijke spoken word. Haar performance kenmerkt zich door een kraakheldere voordracht en schaamteloze woordgrappen. Hannan van Rooij is een 23-jarige student, spoken word artiest/woordkunstenaar, verpleegkundige en wijkdichter van Vinkhuizen. Met rauw, eerlijk en beeldend werk hoopt ze een nieuw licht te laten schijnen op thema’s zoals zorg, grote vragen, hartzeer en andere dagelijkse dingen.  Ronald IJpma a.k.a JustRon (1985) is wijkdichter van Lewenborg en van jongs af aan al aan het schrijven en filosoferen.  Ritmisch, poëtisch en on point weet hij zijn vaak diepgaande en rakende teksten te verwoorden. 

 

Beijum op de planken – Giselles spiegel / 23 augustus om 15.30 tot 17.00 uur / Podium Callisto
Hoezo heerst er nog stééds armoede in Nederland? Welkom bij Giselles Spiegel! De vermakelijke pop-up tv-show, met serieuze thema’s in een luchtig jasje. Hier noemen we het beestje gewoon bij de naam. Met ludieke acties, tips en mooie interviews gaan we de strijd tegen armoede aan! Confronterend, muzikaal, met een lach en een traan. Een voorstelling over armoede en gezien willen worden.

 

Toneelgroep Goed Begin speelt Pyramus & Thisby / 24 augustus om 15.30 tot 16.30 uur / Podium Callisto
De groep ambachtslieden uit Een Midzomernachtdroom van Shakespeare, speelt met zoveel verve als het in zich heeft de treurspelklucht Pyramus & Thisby. Om te huilen zo leuk.

 

SCN Vinkhuizen – Maak en luister / 25 augustus om 15.00 tot 17.45 uur / Podium de Raaf
Vanuit de studio: Creatief technisch en sociaal jeugdcentrum Stichting SCN staan wij met 2 toffe activiteiten op Noorderzon dit jaar. Om de creativiteit van iedereen een plek te geven staan wij op noorderzon met een huisje. Tegenwoordig voelen veel mensen een bepaalde druk, je moet veel of er worden dingen van je verwacht. Het idee van ons huisje is dat je die druk even los kan laten en je creativiteit de vrije loop mag laten. Het huisje staat er ook voor om gezamenlijk met iedereen iets tastbaars te maken. Ook heeft muzikaal talent een plekje bij ons. Onze vrijwilliger Gijs Wolthers ook wel bekend als Turtlism staat op het podium. Hij is al vanaf zijn 13de levensjaar bezig met het ontwikkelen van zijn eigen stijl binnen het dj’en/scratchen.

 

STU33 / 26 augustus om 17.00 tot 17.45 uur / Podium de Raaf
Wij zijn STU33, een groep jongeren uit de wijk Lewenborg die wekelijks samenkomt om te rappen. Onze creatieve studio is voor iedereen gratis toegankelijk. Onder de professionele begeleiding van Stijn Swarts, Arne Hofstede en Hessel Stoer krijgen wij de kans om onze talenten te ontwikkelen en eigen tracks te maken. Vandaag om 17:00 zullen wij een aantal van deze tracks laten horen. Kom luisteren en ervaar de creativiteit en energie van STU33!

 

StudioT / 27 augustus om 17.00 tot 17.45 uur / Podium de Raaf

 

Verassingsact / 28 augustus om 17.00 tot 17.45 uur / Podium de Raaf

 

Tria Martina / 29 augustus om 17.00 tot 17.45 uur / Podium de Raaf
Tria Martina, een trio die al jaren in dezelfde samenstelling muziek maakt. Het repertoire bestaat uit covers die ze in een eigen jasje gieten. Nummers van o.a Sting, Nora Jones, Adèle, Herman van Veen,  Stevie Wonder. Van zeer teder tot stevig is de muziek van dit trio, er worden weinig afspraken gemaakt zodat de muziek en uitvoering ook een uitdaging blijft voor de muzikanten. Het trio bestaat uit zangeres Martina Huinder, bassist Jelmer Dijkstra en gitarist Theo Onnes.

 

Koor Nagham / 30 augustus om 17.00 tot 17.45 uur / Podium de Raaf
Koor Nagham is voortgekomen uit de wekelijkse muziekworkshops die Karam Shebat (cultuurcoach Nieuwkomers en muziek- en zangdocent) verzorgt voor bewoners van AZC’s in Groningen. Inmiddels is met 25 koorleden een prachtige, vocale gemeenschap ontstaan. Met hun optredens zorgen de koorzangers voor een sfeer van eenheid en warmte en een mooie viering van diversiteit.

 

Wijkkoor Vinkhuizen / 30 augustus om 17.00 tot 17.45 uur / Podium de Raaf
Wijkkoor Vinkhuizen wil een plek zijn waar heel zingend Vinkhuizen zich thuis kan voelen. Op dit moment zingt het koor liederen die hun oorsprong vinden in de cultuur van Groningen, Suriname, Nederland, Papoea-Nieuw-Guinea en Engeland. Na de zomer gaat het wijkkoor, onder leiding van Fenny Hoekstra, aan de slag met een Oekraïens, een Pools en een Syrisch lied. De koorleden vinden het heel bijzonder om door het zingen van nummers uit verschillende culturen een inkijkje te krijgen in een ander land. Eigenlijk gaan ze al zingend op wereldreis, gewoon op vrijdagmiddag in hun eigen wijk.

 

Creativists / 31 augustus om 17.00 tot 17.45 uur / Podium de Raaf
We are Creationists trio, (father-Igor and 2 sons – Boris(11) & – Tristan(16). We perform mixed music from jazz and pop/rock, which we modified and integrated to our own trio setup: (Piano/bass, Guitar & Drums). We’ve been successfully performing & promoting music around Groningen area, mostly on festivals and culture events.

 

Verassingsact / 1 september om 17.00 tot 17.45 uur / Podium de Raaf

 

Expositie wandkleed – community art

Afscheid is anders vasthouden
Inwoners van Groningen Zuid hebben dit jaar acht weken lang gewerkt aan een uniek wandkleed.  Tijdens het project ‘Afscheid is anders Vasthouden’ verdiepten de deelnemers zich in het thema verlies en verwerkten ze hun ervaringen in het kunstwerk.

Een deelnemer schreef met het project: ‘”Samen creatief bezig zijn maakt het makkelijker om over verlies te praten en te delen. Het brengt verbinding en herkenning. En het doet je realiseren dat je emoties en gedachten ook op een andere manier kunt uiten, door iets samen te maken. Het heeft mij inspiratie gegeven om vaker voor mezelf bezig te gaan met mijn handen. Om uit mijn hoofd in mijn hart te komen. Om alles wat meer los te laten en te stromen of zoals mijn vader zei: ‘Panta Rhei’, Alles stroomt.” Deze uitspraak heeft ze ook verwerkt op het wandkleed.

Het eindresultaat is tijdens Noorderzon te bezichtigen in het Prinsentheater.

 

Gegevens

Begin:
22 augustus - 17:00
Einde:
1 september - 17:45
Evenement Categorie:

Organisatoren

POPgroningen
VRIJDAG in de Buurt
Open Studio

Locatie

Noorderplantsoen
Kruissingel 1
Groningen, Groningen 9712XN
+ Google Maps