Klanten beoordelen ons met een 8,1
Al twintig jaar een begrip in het Noorden

Regieopleiding

Opleiding Theaterregie

De regieopleiding is al meer dan twintig jaar een begrip in stad en regio. Het KultuurLoket faciliteert de opleiding om het theaterlandschap van Groningen te ondersteunen. De opleiding traint toekomstige regisseurs in het begeleiden van spelers naar verrassende theatervoorstellingen.

Tegelijkertijd is de opleiding zeer geschikt voor docenten die binnen hun lessen met theater werken. Maar ook voor mensen die in andere sectoren werken en bezig zijn met projecten waarbij theatrale technieken en principes worden toegepast, biedt de cursus verrassende mogelijkheden.

Over de opleiding

Opleiding

Als regisseur ben je een spin in het web. Je bewaakt het hele repetitieproces. Je weet wat je wilt met een voorstelling maar geeft ook de spelers de ruimte om ideeën te ontwikkelen. Je brengt mensen en ideeën samen, analyseert en maakt keuzes. Je geeft leiding aan alles wat met de vormgeving te maken heeft. Dat betekent dat je nadenkt over decor en kostuum, over licht en geluid en andere technieken. Je begeleidt spelers in het vormgeven van de rol, het behandelen van de tekst en het ontwikkelen van samenspel.

De opleiding kent twee varianten; een korte en een lange opleiding.

  1. De korte opleiding van anderhalf jaar; speciaal bedoeld voor iedereen die de basisvaardigheden van het regisseren onder de knie wil krijgen, om bijvoorbeeld vooral binnen de eigen vereniging voorstellingen te maken en spelers te begeleiden. Na de korte opleiding krijg je een provinciaal certificaat uitgereikt.
  2. De lange opleiding van vier jaar. Als je deze variant met succes hebt afgerond krijg je een landelijk diploma en kun je aan de slag als erkend regisseur. En natuurlijk kun je alles wat je geleerd hebt en aangereikt hebt gekregen, inzetten op andere vakgebieden.

De eerste anderhalf jaar kun je beschouwen als een soort basisopleiding. In de loop van de jaren zal het zelf regisseren steeds belangrijker worden. In het derde jaar maak je een volledige, korte voorstelling met spelers die via audities binnenkomen. Het vierde jaar staat in het teken van je afstudeerproductie die je zelfstandig maakt bij een theatergroep.

Lessen

Je krijgt les in Regie, Spelbegeleiding, Theatergeschiedenis en Dramaturgie. Daarnaast word je ingewijd in de principes van Vormgeving en Techniek en worden er regelmatig gastdocenten uitgenodigd. Verder zijn er, gepland in overleg, drie hele lesdagen verdeeld over het jaar. Een aantal lesweekenden worden in overleg nog vastgesteld. In de schoolvakanties is er geen les en tijdens de schoolvakantie is er een zomerstop vanaf 28 juni. Daarna vervolg je de lessen weer van 30 augustus tot en met 20 december 2021.

Docenten

  • Ben Smit – Regie
  • Karin Noeken – Spelbegeleiding
  • Frederieke Vermeulen – Theatergeschiedenis en Dramaturgie
  • Hadewych ten Berge – Vormgeving

Verder worden regelmatig gastdocenten uitgenodigd.

Voor wie?

Regisseren is een boeiende uitdaging voor mensen met een fascinatie voor theater en artistieke ideeën, die graag met anderen een creatief proces aangaan. Deze opleiding traint toekomstige regisseurs in het begeleiden van spelers naar verrassende theatervoorstellingen. Tegelijkertijd is de opleiding zeer geschikt voor docenten die binnen hun lessen met theater werken. Ook voor mensen die werken in andere sectoren van de maatschappij en bezig zijn met projecten waarbij theatrale technieken en principes worden toegepast, biedt de cursus verrassende mogelijkheden.

Toelating

Er zijn geen speciale eisen waar je aan moet voldoen. Wel hebben we gemerkt dat spelervaring een pre is. Als je spelers wilt regisseren, is het goed om te weten hoe het is om te spelen. En we hebben in het begin een gesprek om een indruk van je ervaring en ambitie te krijgen. Daar kunnen we in de begeleiding dan rekening mee houden.

Kosten

De kosten voor de reguliere opleiding zijn € 1.000 per jaar (de korte opleiding kost dus € 1.500). Betalen in termijnen is natuurlijk altijd mogelijk. Wil je graag de opleiding maken, maar vind je deze te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie.

Aanmelden

Meer weten?

Mail het KultuurLoket

hallo@kultuurloket.nl

Wat kun je verwachten?

“Regisseren is een boeiende uitdaging voor mensen met een fascinatie voor theater en artistieke ideeën, die graag met anderen een creatief proces aangaan”